Varför har 25% av marken i Uruguay bytt ägare under de senaste fem åren? Är den politiken hållbar, och vad är alternativen? Vi har varit i en provins i östra Uruguay där vänsterstyret går mycket längre än landets vänsterregering. De har valt att investera i ett väldigt radikalt utvecklingsprogram för landsbygden. I filmen får du möta personerna som ligger bakom det.

År 2006 blossade en stor konflikt upp mellan Uruguay och Argentina rörande en pappersmassefabrik som hade byggts på den Uruguayanska sidan av floden som skiljer de två länderna åt. Argentinska miljöaktivister blockerar sedan dess en av broförbindelserna över floden, och tvisten är just nu uppe i den Internationella Domstolen i Haag. Samtidigt är Metsä-Botnias fabrik den med marginal största investeringen i Uruguayansk historia, som enligt förespråkarna skapat massvis med arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt. Den progressiva vänsterregeringen i Uruguay har lagt locket på och diskuterar inte ”Botniafrågan” längre.

Filmen är ett reportage om det lilla landet som är inklämt mellan bjässarna Argentina och Brasilien. 20 år efter demokratiseringen och en av de brutalaste diktaturerna i Latinamerikas moderna historia valdes år 2004 för första gången en vänsterregering. Men går det egentligen att föra vänsterpolitik i ett så litet och skuldsatt land som Uruguay? Det har visat sig att de gamla gerillasoldaterna har tappat sina radikala ambitioner, och nu välkomnar de med öppna armar det som har kommit att kallas Agrobusines. De senaste fem åren har en fjärdedel av marken Uruguay bytt ägare, framför allt på grund av expansionen av soja- och eukalyptusindustri.

Honungsutvinning

Vi har varit i östra Uruguay, i en liten provins som heter Treinta y Tres, känt för sitt vackra naturreservat, stjärntrubadurerna los olimareños och att det var därifrån Artigas och hans män startade befrielsekriget för tvåhundra år sedan. Där har vänsterborgmästaren Gerardo Amaral bestämt sig för att något drastiskt måste göras för att minska beroendet av megainvesteringarna som förstör Uruguays natur. Därför har han låtit instifta ett Departement för Matsuveränitet och Agroekologi , och han driver en hård antikonsumtionsretorik. Under några veckor i november förra året besökte vi några av de grupper som arbetar med matsuveränitet i Treinta y Tres och lät dem berätta sin historia.

Lombricelina

Matsuveränitet är den internationella bondeorganisationen Vía Campesinas samlingsord för en mängd olika sociala och ekologiska praktiker som syftar till att låta grupper bryta sig fria från den internationella handelns nycker. Begreppet föreslogs under ett toppmöte om livsmedel i Rom 1996, och används i nuläget av tusentals organisationer världen över. Matsuveränitet innebär för Vía Campesina sju huvudfrågor: 1) Mat borde vara en mänsklig rättighet. 2) Jorden borde ägas av de som arbetar på den. 3) Jordens naturresurser borde skyddas och användas rättvist. 4) Mat borde vara en källa till näring i första hand och en handelsvara i andra hand. 5) Internationell handel borde regleras mycket hårdare för att undvika att stora multinationella företag ska ta makten över all mat på jorden. 6) Brist på mat leder till våld. 7) Makten över maten borde ligga hos folket och beslutas om genom demokratiska processer, inte genom internationella handelsorganisationer som kontrolleras av multinationella företag.

Annonser

Land till salu

Land till salu är arbetstiteln på ett halvtimmeslångt reportage om matsuveränitet och jordfrågan i Uruguay. Reportaget dyker upp på svenska i mitten av april, och kommer bland annat gå att titta på här.

FILMVISNINGAR

sön 25 april, Malmö, 13.00-16
Mykorrhizas stadsodlingsinvigning
Studiefrämjandet, Ystadsg. 53
www.mykorrhiza.se

tor 6 maj, Stockholm, 18.00-22
Premiärvisning med övriga dok.filmer från Latinamerika
ABF-huset, Sveav. 41
www.abfstockholm.se

lör 8 maj, Bålsta, 11.00-19
Global festival på Biskops-Arnö
www.biskops-arn.se

lör 15 maj, Malmö, 14.00-17
Panora, S:t Gertrudsg. 4
www.panora.nu

sön 16 maj, Lund, 14.00-17
Kino, Kyrkogatan 3
www.kino.nu

mån 17 maj, Malmö, 16.00
Orkanen C232, Malmö högskola

tis 18 maj, Malmö, 18.00
Glassfabriken, Kristianstadsg. 16
www.glassfabriken.net

tis 18 maj, Göteborg, 18.00
Stadsbiblioteket, Götaplatsen
www.stadsbiblioteket.nu

ons 19 maj, Göteborg, 17.00
Underjorden, Braheg. 2
www.kulturhusetunderjorden.se

ons 19 maj, Göteborg, 18.00
Ekocentrum, Aschebergsg. 44
www.ekocentrum.se

tor 27 maj, Helsingborg, 18.00
Dunkers kulturhus, Kungsg. 11
www.dunkerskulturhus.se

sön 30 maj, Malmö, 12.00
Sofielundsfestivalen, Rolfsg. 16
www.sofielund.org

Annonser

%d bloggare gillar detta: